Det finns vissa kvaliteter som är att lovorda när det kommer till att känneteckna en bra författare.
Research
Att göra efterforskningar om det ämne man vill skriva i är positivt. Det gör författaren till mer trovärdig och texten blir givetvis också mer tydlig. Att exempelvis skriva om den undre världen där kriminalitet florerar i stor omfattning kan vara svårt om man själv inte varit polis eller kriminell. Det man då får göra är att förlita sig på trovärdiga källor och givetvis att man följer nyheter som handlar om ämnet.
Kreativitet
Försök att hitta din personliga stil att skriva i. Hämta gärna inspiration från framgångsrika författare men det är bra om du kan odla egna och kanske lite udda metoder att uttrycka dig på. Det finns skrivkurser att tillgå om man verkligen vill förkovra sig i hur man skriver på ett vettigt sätt. Ofta är handledarna på dessa kurser själva skribenter eller författare.
Skriv om det som intresserar dig
Det säger sig självt att en bra bok är en bok vars ämne författaren är kunnig och kanske rentav expert inom. Det gäller inte minst praktiska ämnen som att laga mat eller att köra bil. De som är kunniga om ett område kan ofta elaborera om företeelser som en lekman inte klarar av på grund av otillräckliga kunskaper. Gällande matlagning är det ett ämne som passar sig ypperligt för att prova nya, egna recept eller att använda excentriska tillagningsmetoder. Dessutom är det bra om man kan väva in ämnet i andra ämnen. Kockar som skriver böcker blir genast mer trovärdiga om de även har koll på människans metabolism, kalorier, och hur träning hänger ihop med kost.
Att läsa andras alster
All text är bra att läsa för en författare, ju mer man läser desto fler infallsvinklar hittar man på sitt eget skrivande. Det här är kanske underförstått då de flesta författare gillar just att läsa. De få författare som inte gillar att läsa kan säkerligen räknas i handen.
Nyfikenhet
En bra författare är helst allmänbildad och gillar att resa, träffa människor och helt enkelt samla på sig nya erfarenheter. Man vet aldrig vad man kan lära sig och framför allt inte av vilken person. Det är bra att träffa likasinnade som också gillar att skriva och läsa. Det kan man göra på olika bokträffar såsom bokcirklar eller mässor. Givetvis kan man också hitta likasinnade på sin arbetsplats. På så sätt kan du även hitta kontakter som är villiga att publicera dina alster hos sina förlag.
Ett väl utvecklat skriftspråk
En bra författare är en person som till fullo eller nästan helt behärskar svenskan. Det behöver inte innebära att man använder högtravande ord eller termer som man tror att allmänheten inte känner till. Särskrivning (där man exempelvis skriver fönster ruta istället för korrekta fönsterruta) är något som många läsare stör sig på, likaså att man använder upprepade ord. Synonymer är mycket bra, istället för att skriva ”och” hela tiden kan man alternera med ”samt”. Givetvis måste du anpassa språket efter den avsedda målgruppen. En barn- och ungdomsbok bör inte vara så litterärt sofistikerad som en bok för vuxna kan vara.
Uthållighet
Det som framför allt kännetecknar en bra författare är att vederbörande inte ger upp i första taget. Blir ens alster refuserade de första gångerna så får man prova att skriva andra alster. Det finns väldigt få som skriver böcker med framgång direkt. Ofta krävs att man planerar bokens olika delar, att karaktärerna utvecklas i lagom takt och att man får omskriva vissa kapitel som inte höll måttet. Många författare som är framgångsrika åker till stugor ute på landet där de är totalt frikopplade det som sker i samhället. Det kan vara ypperligt för den som vill lyckas.