En ny feelgoodroman av Mikael Bergstrand

Det är Stockholm, tidigt åttiotal. Palme har återtagit regeringsmakten, aids är ännu en okänd sjukdom och i kön till Café Opera närs drömmarna om framgång och lycka. Hit kommer den unge, vackre och plågsamt självupptagne skåningen Matz Zern med ett enda mål: att slå världen med häpnad.

Men allting går inte så lätt som han trott. För att klara sin försörjning börjar han arbeta som hemsamarit på Reimersholme. Mötet med pensionärerna förändrar hans syn inte bara på livet utan också på döden. Och när hans väg korsas av litteraturstudenten Carina Carlsson ställs frågan på sin spets. Är han beredd att riskera den chans till kändisskap som plötsligt dykt upp?

Köp helst mina böcker i en fysisk bokhandel (låt oss gemensamt värna denna kulturella utpost!). Till nöd får nätbokhandlarna duga.

Den sorglöse hemsamariten

Den sorglöse hemsamariten är Mikael Bergstrands första roman efter succén med Indientrilogin om Göran och Yogi. Det är en rolig, rapp och rörande berättelse om två unga människor under en på ytan oskyldig tid i Sverige, då allting kändes möjligt.

Läs boken här
Läs på Storytel
Jag gillar Mikael Bergstrands underskruvade humor. Hans kärleksfulla raljerande med oförmögna män och deras tillkortakommanden. Han har en ömhet för kantstötta individer som längtar efter tillhörighet ... Det är tidigt 80-tal och tidsmarkörerna kul och äkta. Jag skrattar och blir djupt berörd om vartannat.”
Kerstin Särneö, Tara

Recensioner

”Med små eleganta penseldrag får han språket att flyta, det är lätt att sugas in i berättelsen… Feelgoodroman á la Fredrik Backman, kryddat med en härlig dos nostalgi.” Cecilia Iseberg, Ystads Allehanda

”Läsaren får uppfriskande igenkänning kring åttiotalsnyheter som löntagarfonder och Rubiks kub. Det friska språket, kryddat med sublim humor, gör berättelsen lättläst utan att för den skull vara lättviktig.”

Kristina Albinsson, BTJ

”Jag har läst och gillar verkligen Mikael Bergstrands böcker Delhis vackraste händer, Dimma över Darjeeling, Gurun i Pomonadalen och Den sorglöse hemsamariten. Det finns så mycket liv och värme, att våga vara annorlunda och medmänsklighet i romanerna. ... Jag finner Den sorglöse hemsamariten mycket underhållande, tänkvärd och lättläst. ”

Bokbloggen Bokparet