Vissa säger att jag är lat,
men kom ihåg att många bra idéer är födda i horisontellt läge.

 

Jag är inte bara skåning utan också halvdansk . Jag föddes i Malmö 1960 av mamma som heter Birte och är från Vordingborg. Min pappa heter Stig och min storasyster Helene. Mamma är Malmö socialgeni, pappa är populär bloggare under namnet Magnaten och syran är filmproducent.

Största delen av min sorglösa uppväxt, jag tillbringade i Limhamn, ett stenkast från havet som jag älskar i alla dess tillstånd och temperaturer. Som ung var jag extremt sportintresserad. Jag spelade fotboll i Limhamns IF, handboll i Malmö FF och sprintade i friidrottsföreningen Heleneholm. Numera föredrar jag vandringar, cykling och mitt gym i Simrishamn (där medelåldern är ganska hög).  

 

Jag tog elever på Borgarskolan i Malmö 1978, med siktet inställd på att bli gymnastiklärare eller fritidsledare. Vikarierade också som fritidsledare ett år före försvarsförpliktelsen. Den fullgjorde jag i Kristianstad och Ystad som en inte övertygande kvartersmästare med ansvar för trossen. Minns än med fasa den dagen under en fältövning när jag hade beräknat antalet korv och var omgiven av en trettionde hungriga, full combatutrustade soldat.

 

Efter jag började jobba som gymnastiklärare och ämne lärare innan jag började på folkhögskolan Vilan i Åkarp 1981 för att förbättra mina moderata gymnasier. Efter folkhögskolan gick jag till Stockholm och Susanne, som så småningom blev min fru. Försörja mig genom flera olika jobb: elevassistent på en specialist, fritidsledare, lärarvikare, hemvårdare, handikappade och kolloledare. Dessa erfarenheter har delvis präglat mig som journalist och författare. Jag skriver ofta om människor och ämnen med social orientering.

1985 började läsa litteraturvetenskap på Stockholms Universitet 1985. Tillbringa dagarna med att ploga antika drakar, ryska klassiker och svenska lyriska. Drack rödvin, bar basker och närde en och annan författardröm.

1986 blev jag pappa till Kim, som numera bor i Berlin och har ett IT-jobb som jag inte förstår en femtioelftedel av. Gubbfaktorn, ni vet. Kims två yngre bröder heter David, aktuarie på SE-banken i Stockholm (har det något med matematiska formulär att göra) och Frej, filmkreatör i Malmö.

 

1987 kom jag in på Skurups journalistlinje. Efter utbildningen fick jag sommarvikariat på Sydsvenskan i Malmö, som sedan var min arbetsgivare i nästan trettio år. Där gjorde jag det mesta och arbetat på de flesta redaktionerna. Konflikter på Balkan Jag tittade på flera uppmärksamma rapporter, både under och efter kriget. 1999 var jag som en av få svenska journalister i Jugoslavien under Natos flygbombningar av landet, då jag bland annat intervjuade krigsförbrytaren Arkan i ett hotellfoajé bara månaderna innan han och hans livvakter blev skjutna i en annan hotellfoajé. År 2000 var jag tillsammans med fotograf Leif Å Andersson igen i Serbien och fick uppleva en regelbunden revolution. Sydsvenskan var den enda svenska tidningen som hade ett reportageteam på plats i tårgasdimmorna när folkmassan stormade parlamentet och störde Milosevic. Åren 1997-2000 arbetade jag också som korrespondent för Sydsvenskan i Köpenhamn. Jag slutskedet av den perioden skrev jag tillsammans med Eja Nilsson guideboken "Din vän i Köpenhamn". 2001-2007 var jag Sydsvenskans Malmökrönikör.

Sommaren 2007 lämnade jag min fasta anställning på Sydsvenskan och flyttade till Indien tillsammans med min dåvarande fru Susanne och vår yngste son Frej. Det var Susannes chefsjobb på Ikea som gav oss chansen att få komma till denna fantastiska subkontinent. Jag bodde nästan fyra år vi huvudstaden New Delhi med ca 18 miljoner invånare. Under den tiden var jag Sydsvenskan stringer i Indien, skrev böcker och jobbade även som reseledare. Sedan sommaren 2011 Jag är igen på svensk mark.

 

Min skönlitterära författarbana började 2004 då debutromanen "Heta Hallon" gavs ut av det lilla skånska förlaget Accent. Efter det har det blivit tre deckare i serien om journalister Leyla Abdallah i Malmö, de två senare på Forumförlag. Därpå följde min Indientrilogi om Göran och Yogi, som började med "Delhis vackraste händer" på Norstedts förlag. Det blev mitt stora genombrott, böckerna har sålts till ett tiotal länder och även blev tjock i Sverige med Björn Kjellman i huvudrolle som den tragikomiska medelåldersmannen Göran Borg.

Sedan några år tillbaka bor jag i Rörum på Österlen där min senaste bok "Den sorglöse hemsamariten" kom till. Jag är sambo med en underbar hund som heter Stubbe och har en förfluten som gatuhund i Thailand.

Jag uppskattar väldigt mycket här i livet. Bland andra här: mina tre pågar, familjen övrigt, min hund Stubbe, vännerna, bastubad, indiska byrackor, Malmö FF, cykelrider, fisk och skaldjur, tågresor i Indien, frisk luft, träning, vin, Nya Delhis Parker Tidiga morgnar, Österlens stränder Tidiga morgnar, böcker, teater, film, Hanuman, snowboard i Österrikes alperna, Riverrafting på Ganges och hyfsat många andra saker. Jag är också mycket förtjust att ligga på sofflocket. Vissa säger att jag är ledsen, men kom ihåg att många bra idéer är födda i horisontellt läge.